ΤΟΝΟΣ

Thunnus albacares

Ο τόνος είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ωκεάνια ψάρια και ανήκει στην οικογένεια των Σκομβριδών (Scombridae), κυρίως στο γένος Θύννος (Thunnus). Διακρίνεται για το υδροδυναμικό, στιβαρό του σώμα, που του επιτρέπει να φτάνει εντυπωσιακές ταχύτητες έως και 70 χιλιόμετρα την ώρα. Το κρέας του είναι χαρακτηριστικά κόκκινο – σε αντίθεση με τα περισσότερα ψάρια – λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε μυοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη που δεσμεύει οξυγόνο και είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη στους μυς του.

Ορισμένα από τα μεγαλύτερα είδη τόνου παρουσιάζουν ιδιότητες παρόμοιες με θερμόαιμους οργανισμούς, καθώς μπορούν να διατηρούν τη θερμοκρασία του σώματός τους υψηλότερη από εκείνη του θαλασσινού νερού, επιβιώνοντας έτσι και σε ψυχρότερα κλίματα.

Η αλιεία τόνου πραγματοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που έχει οδηγήσει αρκετά είδη στα όρια της εξαφάνισης λόγω υπεραλίευσης και παράνομων πρακτικών. Ο κόκκινος τόνος, το μεγαλύτερο είδος του γένους, που απαντάται στον βόρειο Ειρηνικό, θεωρείται ιδιαίτερα εκλεκτός και καταναλώνεται κυρίως ωμός, ως σούσι, στην Ιαπωνία. Στη Μεσόγειο, η αλιεία γίνεται κυρίως με κυκλωτικά δίχτυα (γρι-γρι), ενώ πολλά άτομα οδηγούνται στη συνέχεια σε μονάδες πάχυνσης, προκειμένου να αυξηθεί το βάρος και η λιπαρότητα του κρέατός τους, βελτιώνοντας την εμπορική του αξία.

Vacuum

Sashimi ATM

Επικοινωνήστε μαζί μας
για πληροφορίες και προσφορά